Prof. Dr. Kemal Sayar Bursa'da

Dijital Dönüşüm Uzmanı  Serkan Bircan'ın öncülüğünde 'Güçlü aile, güçlü toplum' bilinciyle Merinos AKKM'de düzenlenen Aile Semineri'ne Prof. Dr. Kemal Sayar'ın katılımıyla gerçekleşti.
 Tarih: 11-11-2023 17:13:51   Güncelleme: 11-11-2023 17:30:51
Prof. Dr. Kemal Sayar Bursa'da

Aile yapısı ve geleceği anlamında önemli açıklamalarda bulunan Sayar "Sağlıklı ve güvenli bağlanmanın olduğu ilişkilerde bile bakım verenler ve çocuklar zamanın %30’luk bir bölümünde senkronizeydiler. Kalan %70’inde ise birbiriyle uyumsuz, senkronizasyondan uzak yahut birlikte geriye dönerek onarım yapmakla meşguldüler. Sevindirici olan şu ki, bebekler dahi bakışları, gülüşleri, mimikleri, eylemleri, ayak direyişleri ve çağrılarıyla onarıma yönelik rol alıyor. 

Bu uyumsuzluklar ve onarımlar oldukça önemli diye açıklıyor Tronick: Bunlar çocuğun self-regülasyon (kendini düzenleyebilme), başa çıkma ve psikolojik dirençlilik yetilerini  geliştirmesi açısından son derece önemli. Ufak ve idare edilebilir dozlardaki bu uyumsuzluklar üzerinden bebekler ve daha büyük çocuklar dünyanın tam olarak kendilerinin izini takip etmediğini öğreniyor. İstenmeyen duyguların yarattığı ufak dozda strese küçük maruziyetler, onlara dalgalı sularda bile gemilerini su üstünde tutabilmeleri için yönetilebilir bir deneyim imkânı sunuyor. İstenmeyen duyguların ufak ölçekli baskısına yol açan bu küçük maruz kalışları, onarıma yahut yeniden birleşmeye eşlik edecek olan ve sular dalgalı olduğunda bile gemilerini yüzeyde tutmaya yarayacak idare tecrübesini sağlayan güzel duygular takip eder. Bir başka deyişle, eğer bir bakım veren çocuğun tekmil ihtiyaçlarını karşılıyorsa, aslında bu durum çocuğun gelişiminde ayağına dolanacaktır. " dedi. Sayar konuşmasının sonunda imza töreni yaptı.

  DİĞER BURSA Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI