Ülkesiyle Afganistan arasında çıkan ve 48 saatlik ateşkesle ara verilen çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, Pakistan'ın Afganistan ile sınırındaki çatışmaların yıllardır süregelen bir durum olduğunu hatırlattı.'Afganistan yönetiminin çatışma istemesi halinde Pakistan'ın bu isteği yerine getirmeye hazır olduğunu' söyleyen Asıf, meseleyi Afganistan yönetimiyle görüşmeye ilişkin çağrıların 'yersiz' göründüğünü belirtti ve Pakistan'ın çatışmalar konusunda Suudi Arabistan ve diğer Müslüman devletlerle temas halinde olduğunu ifade etti.
Pakistan-Afganistan sınırındaki çatışmalar
9 Ekim'de Afganistan'ın başkenti Kabilde patlama sesleri duyulmuş, daha sonra Afganistan yönetimi, Margha ve Kabil’de meydana gelen patlamalarla ilgili Pakistan'ı suçlamıştı.11 Ekim’de Afganistan’ın Pakistan sınırındaki Paktiya vilayetinde iki ülke sınır güçleri arasında çatışma çıktı. Afganistan yönetimi, bu çatışmada 58 Pakistan askerinin öldüğünü, 30 askerin yaralandığını ve çok sayıda silah ile teçhizatın Afgan sınır muhafızlarının eline geçtiğini öne sürdü. Afgan yönetimi sözcüsü Zabihullah Mücahid, çatışmalarda 9 Afgan askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışmalar, Katar ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunun ardından durduruldu.Pakistan ordusu ise Afganistan sınır güçleri ile çıkan çatışmalarda 23 Pakistan askerinin hayatını kaybettiğini, 29 askerin yaralandığını ve Afgan yönetimiyle bağlantılı 200'den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.48 saatlik ateşkes
Önceki gün iki ülke sınırında çatışmalar yeniden alevlenmiş, Afganistan yönetimi bu çatışmada 12 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtmişti. Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi, Afganistan'ın Hayber Pahtunhva'daki sınır karakollarına saldırı düzenlediğini ve saldırılara karşılık olarak 25-30 Afgan gücünün öldürüldüğünü tahmin ettiklerini açıkladı.Afganistan yönetiminin ülkenin Spin Boldak bölgesi ile Pakistan'ın Chaman bölgesinde yaşanan çatışmaların ardından ateşkes talebinde bulunduğu iddia edildi. Ardından Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ın talebi üzerine iki ülke arasında 48 saatlik ateşkeste mutabık kalındığını duyurdu.