Konya'da yer altı şehri keşfedildi!

Konya'da Roma dönemine ait Sarayını yer altı şehrinin bir kilometre kuzeyinde yeni bir yer altı şehri daha keşfedildi. Birbirine tünellerle bağlı yer altı şehrindeki 63 metrekarelik sarnıçta bir orduya yetecek kadar su olduğu belirlendi.
 Tarih: 24-01-2024 15:43:45
Konya'da yer altı şehri keşfedildi!

Konya'da Roma dönemine ait Sarayını  yer altı şehrinin bir kilometre kuzeyinde yeni bir yer altı şehri daha keşfedildi. Birbirine tünellerle bağlı yer altı şehrindeki 63 metrekarelik sarnıçta bir orduya yetecek kadar su olduğu belirlendi.

 

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz yer altı şehrinin geçmişini, elde ettikleri buluntularla 8'inci yüzyıla tarihlendirebildiklerini söyledi.

SU KUYULARI, KİLERLER, ATÖLYELER...

Uğuz, yer altı şehrinde evsel mekanlar, bağlantılı galeriler, odayı andıran yaşam alanları, su kuyuları, sarnıç, şaraphane, ocaklar, atölyeler, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, depolar, havalandırmalar ve niteliği henüz araştırılan mekanlar bulunduğunu ifade etti.

Uğuz, "Mevcut Sarayını yer altı şehrinin 1 kilometre kuzeyinde tespit ettik. Bu iki yer altı şehrini birbirine bağlayan tünel sistemleri olduğunu belirledik. Bu, yer altı şehrinin çok daha geniş bir alana yayılacağının habercisi niteliğinde" diye konuştu.

20 BİN KİŞİLİK SU KAYNAĞI VAR

Tünelleri temizlerken büyük bir sarnıç keşfettiklerini söyleyen Uğuz, şöyle devam etti:

"Sarnıcın genişliği 63 metrekare. 1 metre 20 santimetre yüksekliğinde de su birikiyor. Yani burada 63 metreküp su rezerv olarak bulunuyor. Yer altı şehrinde kaç kişinin, dışarıya çıkmadan ne kadar süre yaşayabileceğini, 63 metreküp su rezervinin kaç insana yetebileceğinden hesaplıyoruz. Sarnıcı besleyen kuyularla birlikte neredeyse 20 bin kişilik bir su kaynağı var. Yani sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut. Suyun analizini yaptırdığımızda kaynağın kendi dönemine göre kaliteli bir su olduğunu tespit ettik. Suyun topraktan süzülerek gelmesi ve depolama yöntemi bu kaliteyi sağlıyor."

Sarnıca ulaşan tünellerde güvenlik amaçlı yuvarlak taşlarla kilitleme mekanizmaları olduğunu aktaran Uğuz, kaynağın, düşmanlarca zehirlenme riskine, kuşatma zamanlarında ya da kriz dönemlerinde yağmayı engellemeye karşı korunduğunu dile getirdi.

ÜZÜM ÇEKİRDEKLERİNDEN ANTİK TOHUM ELDE EDİLECEK

Dışarıyla bağlantısı olan, taş bloklarla ve ahşap döşemeyle kapatılmış mekanda ise bölgenin antik dönemdeki tarımsal faaliyetlerine ışık tutacak buluntular elde ettiklerini belirten Uğuz, şunları kaydetti:

"Kazı ve temizlik çalışmalarımızı yoğunlaştırınca bulduğumuz işliğin bir şaraphane olduğunu tespit ettik. Mermer taşlardan bir üzüm ezme yeri var. Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolandığı küpler var. Şaraphaneden çıkan numunelerin içinde üzüm çekirdekleri ve tortular bulduk. Yeni dönemde analizlerini yaptıracağız. Bulduğumuz üzüm çekirdeklerinden antik bir tohum elde etmeyi umuyoruz. Bin yıl önce bu topraklarda yetişmiş bir üzüm türüne rastlarsak bu bizim çalışmalarımızı taçlandıracak. Hem sarnıcın hem tahkimatlı alanların hem de şaraphanenin keşfi buranın bizim de tahminlerimizin ötesinde geniş bir kullanım alanı olduğunu ortaya koyuyor."

  DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI