İran ile ABD arasında savaşı sona erdirmeye yönelik anlaşma sonrası bölgede diplomatik hareketlilik sürerken, İsrail cephesinden dikkat çeken açıklamalar geldi. 19 Haziran’da İsviçre’de imzalanması beklenen anlaşmaya ilişkin İsrail hükümetindeki aşırı sağcı isimlerden sert eleştiriler yükseldi.
Ben-Gvir: “Trump’ın Anlaşması Bizi Bağlamaz”
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile vardığı anlaşmanın İsrail açısından bağlayıcı olmadığını savundu.Ben-Gvir açıklamasında, “ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşması bizi bağlamaz. İsrail, Amerika Birleşik Devletleri’ne tabi değildir ve biz bağımsız, egemen bir milletiz” ifadelerine yer verdi.“İsrail Bir Muz Cumhuriyeti Değildir” Çıkışı
Itamar Ben-Gvir, açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump’a minnettar olduklarını belirtse de İsrail’in kendi güvenlik politikalarını bağımsız şekilde belirlemesi gerektiğini söyledi.Ben-Gvir, “ABD’yi seviyoruz ve Başkan Trump’a minnettarız. Ancak İsrail bir muz cumhuriyeti değildir. Güvenliğimizi garanti altına almayan hiçbir anlaşmanın parçası olmayız ve bu anlaşma bizi bağlamaz” ifadelerini kullandı.Hizbullah ve Lübnan Mesajı Dikkat Çekti
İsrailli aşırı sağcı bakan, açıklamasında Hizbullah’a yönelik sert mesajlar da verdi. Ben-Gvir, Hizbullah tamamen etkisiz hale getirilmeden herhangi bir geri adım atılmaması gerektiğini savundu.Lübnan’dan İsrail’e yönelik her saldırının karşılıksız kalmaması gerektiğini ifade eden Ben-Gvir, İsrail’in caydırıcılık politikasından ödün vermemesi gerektiğini öne sürdü.“Yahudinin Sessiz Kaldığı Günler Geride Kaldı”
Ben-Gvir’in açıklamasında en dikkat çeken ifadelerden biri de İsrail’in güvenlik yaklaşımına ilişkin sözleri oldu. İsrail halkının artık tehditler karşısında sessiz kalmayacağını savunan Ben-Gvir, “Yahudinin darbe alıp sessiz kaldığı günler geride kaldı. Bir daha asla” dedi.ABD-İran mutabakatının İsviçre’de resmi olarak imzalanması beklenirken, İsrail hükümeti içinden gelen bu açıklamaların bölgedeki siyasi dengelere etkisi merak konusu oldu.