İşte Fransız Mutfağının en lezzetli yemekleri...
Çeşitliliği, zenginliği ve lezzeti ile oldukça ünlü olan Fransız mutfağı, ayrıca yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkararak da ilgi çekiyor. Tarihi, Orta Çağlara kadar uzanan Fransız mutfağı, Fransız Devrimi sonrasında dünya sahnesine çıkarak güç kazanmıştır. Fransız mutfağı, her ülkede olduğu gibi ülkenin bölgelerine göre farklılık gösteriyor. Champagne, Alsace ve Lorraine bölgelerinde av etleri ve jambon gibi etler yaygınken, deniz kıyısında olan Picardie, Normandiya, Bretanya ve Nord-Pas-de-Calais gibi bölgelerde; karides, midye ve ıstakoz gibi deniz ürünleri yaygındır. Fransız mutfağını en iyi şekilde yansıtan pek çok restoran Paris şehrinde yer alıyor. Paris’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetli yemekleri sizin için araştırdık!

Soupe à l’oignon
Soğan ve et suyunun kullanılması ile yapılan çorba, üzerine peynir eklenerek servis ediliyor. Orijinali Roma dönemine kadar uzanan bu çorbanın güncel halini alması 18. yüzyılı bulmuştur. Çorbanın asıl sırrı ise soğanların hazırlanışında gizlidir. Paris’e gittiğinizde bu lezzetli çorbayı mutlaka içmelisiniz. Türk mutfağındaki yemeklere benzeyen çorbaya karşı yabancılık çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 orta boy kuru soğan
- 4-5 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 litre su
- Gravyer Peyniri veya Kaşar Peyniri
- Tuz
- Baharat
- Fransız ekmeği veya kızarmış ekmek parçaları
- Bulyon (İsteğe bağlı)
- Beyaz şarap (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Soğanları ince ince doğrayın, tencereye koyduğunuz terayağı eridikten sonra soğanları ekleyip pembeleşinceye dek karıştırın. Unu ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Üzerine unun topaklaşmamasına da dikkat ederek kaynamış suyu yavaş yavaş ekleyin. (Bulyon ekleyecekler önce sıcak suda bulyonu eritip ekleyebilir) Beyaz şarap eklemek isteyenlerde şarabı ekleyebilir. Su miktarını çorbanın yoğunluğuna göre artırabilirsiniz. Fazla sulu veya koyu olmamasına dikkat edin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin. Yaklaşık 30 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Servis yapmadan önce Gravyer Peyniri veya kaşar peyniri ve kızarmış ekmek parçaları ile sıcak servis edin.
Boeuf bourguignon
Julia& Julie filmi ile ünlenen Boeuf bourguignon, Fransa’nın çok bilinen ve en çok yapılan geleneksel Fransız yemeklerindendir. Ünlü et yemeklerinden olan Boeuf bourguignon, etin kırmızı şarap ve et suyu ile kısık ateşte pişirilmesi ile yapılıyor. Ayrıca ete sarımsak, soğan, mantar ve diğer taze bitkiler eklenerek lezzetlendiriliyor.
-
MALZEMELER
- 3 kg Dana kol
- 4 adet Soğan
- 3 adet Havuç
- 5 adet Kereviz sapı
- 10 diş Sarımsak
- 2 yemek kaşığı Domates salçası
- 3 yemek kaşığı Un
- 750 ml Kırmızı şarap
- 1.5 lt Et suyu
- 15 dal Kekik
- 10 dal Biberiye
- 3 adet Defne yaprağı
- 30-35 adet Arpacık soğan
- 300 ml Zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
1. Eti temizle, 5x5x10 cm’lik iri parçalar halinde kes. Döküm bir tencerede 150 ml zeytinyağını ısıt, etlerin her tarafını iyice kızartıp kenara al.
2. Soğanları piyazlık, havuç ve kerevizleri iri küp doğra. Sarımsakları temizle. Hepsini 100 ml zeytinyağı eklediğin sıcak tencereye boşalt ve hafifçe öldür.
3. Salça ve unu ekleyip, biraz kavur.
4. Etleri tencereye geri koy. Sebzelerle iyice karıştır.
5. Şarabı koy, etleri kaplayacak kadar et suyu ilave et.
6. Taze otları içine at, tencerenin kapağını kapat.
7. Yemek tıkırdamaya başlayınca; önce 220 C’lik Grundig fırında 30 dak, sonrasında 180 C’de 2 saat, etler iyice yumuşayıp çatalla dağılır kıvama gelene kadar pişir.
8. Arpacık soğanların kabuklarını soy. Kalan zeytinyağını bir tencerede ısıt, soğanları çevirerek kızart, üzerlerine et suyu koyup yumuşayana kadar pişir.
9. Fırından çıkarttığın Bœuf Bourguignon’a arpacık soğanlarını ekleyip servis et.
Flamiche
Kuzey Fransa’ya özgü bir tatlı olan Flamiche, Flamanca dilince kek anlamına geliyor. Sebze ve peynirin bir araya gelmesi ile hazırlanan tart hamuru, kısa bir pişirme süresinden sonra kolaylıkla hazırlanıyor. Oldukça farklı bir lezzete sahip olan Flamiche’i mutlaka tatmalısınız.
Flamiche Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet pırasa (beyaz kısmı)
- 1 soğan
- 1 paket milföy hamuru
- Karabiber
- Tuz
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Yarım çay bardağı krema
- Yarım çay bardağı süt
- 3 yumurta
- Sıvıyağ
- Üzerine rendelenmiş peynir
Flamiche Tarifi Yapılışı
1. Pırasayı ve Soğanı sıvı yağ ile kavurun. Baharatları koyun.
2. Milföy hamura çatal ile delikler yapın. Pırasaları ilave edin düzeltin.
3. Yumurta krema ve sütü karıştırın üstüne dökün en son peyniri dizin. 180 derece alt üst pişince fırından alın.
Confit de canard
Confit de canard; kendi yağı dışında herhangi bir yağ kullanılmadan hazırlanan ördek bacağına verilen isimdir. Uzun sürede pişirilen yemek; tuz, sarımsak, kekik ve isteğe göre diğer baharatların da eklenmesi ile aroma kazanır ve kıvamını alması için de bir günden fazla bekletilir. Yemek hazırlandıktan ve kıvamını kazandıktan sonra genellikle kızarmış ya da ızgara edilen patates ve soğan ile servis edilir.
Malzemeler (1 kişilik)
- 1 adet ördek butu
- Tuz ve sarımsak
- Tuzu ve dövülmüş sarımsağı ördeğin üzerine fırça ile sürüp, 2-3 bekletin.
- Et pişirme tenceresi olarak kullanılan kalın tabanlı bir tencerede yağ ilave etmeden 2 saat pişirin. Tencerenin dibinde oluşan 3-4 cm derinliğindeki yağın içinde ördek lezzetine kavuşacak.
- Etin yumuşaklığını anlamak için küçük bir bıçak batırabilirsiniz. Yumuşamamışsa pişirmeye devam etmelisiniz.
Bir de yine bu yöntemle yavaş yavaş pişirilen lezzete yakın lezzet veren pratik yöntem var.
- Tuzu ve dövülmüş sarımsağı ördeğin üzerine fırça ile sürün.
- Düdüklü tencereye aldığınız ördeğe hiç yağ eklemeden pişirmeye alın, 30 dk pişirin.
- Açtığınızda tencerenin dibinde 3-4 cm derinliğinde yağ olduğunu göreceksiniz. Ördek kızarmamışsa üzeri açık olarak biraz bu yağın içerisinde pişirmeye devam edip kızarmasını sağlayın.
Yanında istediğiniz gibi patates hazırlayabilirsiniz ama ille de benim tarifi isterseniz:
- Kapağı olan bir tavada önce 4-5 diş sarımsağı çevirin ve tadının yağa geçtiğinden emin olduktan sonra tavadan çıkarın.
- Yuvarlak dililediğiniz patatesleri tavaya alın ve üzerine biraz sıcak su ekleyerek, kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Buhardan pişen patatesler suyunu çektiğinde üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirin ve her iki tarafını da hafifçe kızartın. Kekik, fesleğen gibi otlar da ekleyebilirsiniz servis yapmadan kısa bir süre önce ama baharatları kesinlikle kızartmayın.
Salade nicoise
Nicoise Cailletier yağları, marul, haşlanmış yumurta, domates, konserve ton balığı ve ançüezden yapılan Salade nicoise, Fransızlara özgü bir salata çeşididir. Özellikle öğlen yemeğinde tercih edilen bu salatayı, farklı tatlara açık bir damak tadınız varsa mutlaka denemelisiniz.
Salade nicoiseTarifi İçin Malzemeler
-
200 gramtaze fasulye
-
2 adetorta boy domates
-
1 adetorta boy kırmızı soğan
-
3 adethaşlanmış yumurta
-
1/2 su bardağısiyah zeytin
-
400 gramkonserve ton balığı
-
50 gramançuez
-
1/4 su bardağızeytinyağı
-
1 yemek kaşığıüzüm sirkesi
-
1 dişrendelenmiş sarımsak
-
1 çay kaşığıhardal
Püf Noktası
Haşlanmış yeşil fasulyeleri, rengini koruması ve kararmaması için; haşladıktan hemen sonra buzlu soğuk su dolu bir kapta bekletin.
Salade nicoise Tarifi Nasıl Yapılır?
-
Taze fasulyeleri, kılçık ve kenar kısımlarını ayıkladıktan sonra ortadan ikiye bölün. Derin bir tencerede kaynayan suda 5 dakika kadar haşlayın.
-
Domatesleri iri parçalar halinde dilimleyin. Kırmızı soğanı halka halka kesin. Haşlanmış yumurtaları dört eşit parçaya bölün.
-
Konserve ton balığının yağını iyice süzdürün. Ançüezleri arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın.
-
Haşlanmış fasulyeler, siyah zeytin ve doğranmış diğer tüm salata malzemelerini derin bir kapta karıştırın.
-
Salatanın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, sirke, rendelenmiş sarımsak ve hardalı karıştırın.
-
Hazırladığınız sosu salata ile harmanladıktan sonra kızarmış ekmek dilimleri ile bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Ratatouille
Genellikle aperatif olarak sunulan Ratatouille, özellikle et yemeği ya da omlet ve krep gibi yiyecekler ile sunuluyor. Düz bir tavanın içerisinde çok az yağ ile yüksek ateşte pişirilen yemeğin ana malzemeleri arasında; sarımsak, soğan, domates, kabak, patlıcan, kırmızı biber, havuç, kekik, fesleğen ve diğer yeşil otlar yer alıyor. Ana yemeklerinizin yanına aperatif olarak isteyebileceğiniz bu karışımı, beğeneceğinize emin olabilirsiniz.
Ratatouille Tarifi İçin Malzemeler
-
2 adet orta boykabak
-
2 adet orta boypatlıcan
-
2 adetdomates
-
1 çay bardağızeytinyağı
-
2 dişsarımsak
-
1 tatlı kaşığıtuz
-
1 çay kaşığıkarabiber
-
1 çay kaşığıkekik
-
3 daltaze biberiye
-
1/2 çay bardağızeytinyağı(üzeri için)
Ratatouille Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz tarifin içerisine patates, biber ya da dilediğiniz başka bir sebzeyi de ilave ederek pişirebilirsiniz. Demir döküm tavanız yoksa fırın kabında pişirebilirsiniz.
Ratatouille Tarifi Nasıl Yapılır?
-
Patlıcanları kabuklarıyla birlikte ince ince ve yuvarlak bir biçimde doğrayın.
-
Tuzlu suyun içerisinde 15 dakika kadar acı suyunun çıkması için bekletin. Ardından suyunu süzdürün.
-
Kabakları ince ince doğrayın. Domatesleri de aynı boyut ve şekillerde doğrayın.
-
Tüm sebzeleri bir kabın içine alın. Üzerlerine zeytinyağı, tuz ve baharatları ilave edin.
-
Demir döküm tavanızı yağlayın. Tüm sebzeleri tek tek aralarında az boşluk kalacak şekilde dizin.
-
Üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
-
Daha önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
Tarte tatin
1898 yılında Stephanie Tatin’in yaptığı bir hata sonucunda ortaya çıkan Tarte tatin, günümüzde Fransa’nın en çok sevilen elmalı tartlarından oluyor. Stephanie Tatin, geleneksel bir tat yapmak için uğraşırken, elmaları elinden düşürerek şekerin ve yağın içine girmesine neden oluyor. Acele bir şekilde tatlıyı kurtarmaya çalışan Tatin, yanan meyvelerin üzerine tart hamurunu ekliyor ve onları tencereye yerleştiriyor. Bu aşamadan sonra Fransızların ünlü elmalı tartı da ortaya çıkmış oluyor. Neredeyse her deneyen kişinin beğendiği bu tatlı Fransa’ya giden herkesin mutlaka yemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Güzel bir yemeğin ardından çay ya da kahve ile bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz.
Tarte Tatin Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
-
250 gramun
-
125 gramsoğuk tereyağı
-
62 grampudra şekeri
-
1/4 çay kaşığıtuz
-
5 yemek kaşığısoğuk su
İçi için:
-
9 adetelma
-
2 su bardağısu
-
1 su bardağıtoz şeker
-
4 yemek kaşığıtereyağı
-
1 adetçubuk tarçın
-
1 paketvanilya
Karamel için:
-
1,5 su bardağıtoz şeker
Tarte Tatin Tarifi Nasıl Yapılır?
-
Hamur için kuru malzemeleri eleyip bir robota ya da derin bir kaba alın. Donmuş tereyağı parçalarını ekleyip kum kıvamına gelene kadar karıştırın ya da ezin.
-
Son olarak azar azar soğuk su ekleyip hamuru yoğurmadan sıkıştırarak toparlayın. Streç filmin içine hamuru koyup sıkıştırın ve buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.
-
Şerbet için su, şeker, tereyağı, tarçın ve vanilyayı kaynatın. Elmaları soyun, dörde bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
4. Elmaları şerbete atın, kapağını kapatın ve yumuşayana kadar 5-7 dakika pişirin. Pişen elmaları dağılmamaları için süzerek başka bir kaba alın ve soğutun.
5. Karamel için kalın tabanlı bir tavayı ısıtın ve şekeri azar azar ekleyerek koyu renkli ve ince kıvamlı bir karamel yapın. Karameli fırına dayanıklı bir cam ya da metal tepsiye alın.
6. Hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile yarım santimetre kalınlığında açın. Tepsiyle ölçü alıp kenarlarını kesin. Hamurun tekrar sertleşmesi için buzdolabına koyun.
7. Elmaları karamelin üzerine hiç boşluk kalmayacak şekilde bastırarak dizin. Hamuru dolaptan çıkarın ve üzerine çatal ile delikler açın.
8. Hamuru elmaların üzerine yerleştirip bastırın. Tatlıyı 190-200 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
9. Pişen tatlıyı tezgahta 5-10 dakika dinlendirin. Üzerine büyükçe bir tabak ya da tepsi koyarak ters çevirin.Ardından servis edin. Afiyetler olsun!
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 25 | 54 |
2. Beşiktaş | 24 | 51 |
3. Fenerbahçe | 25 | 51 |
4. Trabzonspor | 25 | 48 |
5. Alanyaspor | 25 | 42 |
6. Hatayspor | 25 | 42 |
7. Gaziantep FK | 25 | 39 |
8. Karagümrük | 25 | 37 |
9. Antalyaspor | 25 | 33 |
10. Göztepe | 25 | 32 |
11. Sivasspor | 24 | 31 |
12. Konyaspor | 24 | 30 |
13. Malatyaspor | 25 | 30 |
14. Kasımpaşa | 25 | 29 |
15. Rizespor | 25 | 27 |
16. Kayserispor | 25 | 25 |
17. Erzurumspor | 25 | 25 |
18. Başakşehir | 25 | 24 |
19. Denizlispor | 25 | 21 |
20. Ankaragücü | 24 | 20 |
21. Gençlerbirliği | 24 | 20 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Giresunspor | 23 | 53 |
2. Samsunspor | 23 | 49 |
3. İstanbulspor | 23 | 43 |
4. Altınordu | 23 | 41 |
5. Adana Demirspor | 23 | 39 |
6. Ankara Keçiörengücü | 23 | 38 |
7. Altay | 23 | 38 |
8. Tuzlaspor | 23 | 38 |
9. Bandırmaspor | 23 | 31 |
10. Bursaspor | 23 | 31 |
11. Ümraniye | 23 | 31 |
12. Adanaspor | 23 | 26 |
13. Menemen Belediyespor | 23 | 26 |
14. Balıkesirspor | 23 | 24 |
15. Boluspor | 23 | 23 |
16. Akhisar Bld.Spor | 23 | 19 |
17. Ankaraspor | 23 | 14 |
18. Eskişehirspor | 23 | 7 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Man City | 25 | 59 |
2. M. United | 25 | 49 |
3. Leicester City | 25 | 49 |
4. West Ham | 25 | 45 |
5. Chelsea | 25 | 43 |
6. Liverpool | 25 | 40 |
7. Everton | 24 | 40 |
8. Aston Villa | 23 | 36 |
9. Tottenham | 24 | 36 |
10. Leeds United | 25 | 35 |
11. Arsenal | 25 | 34 |
12. Wolverhampton | 25 | 33 |
13. Crystal Palace | 25 | 32 |
14. Southampton | 25 | 30 |
15. Burnley | 25 | 28 |
16. Brighton | 25 | 26 |
17. Newcastle | 25 | 25 |
18. Fulham | 25 | 22 |
19. West Bromwich | 25 | 14 |
20. Sheffield United | 25 | 11 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Atletico Madrid | 23 | 55 |
2. Real Madrid | 24 | 52 |
3. Barcelona | 24 | 50 |
4. Sevilla | 23 | 48 |
5. Real Sociedad | 24 | 41 |
6. Villarreal | 24 | 37 |
7. Real Betis | 24 | 36 |
8. Levante | 24 | 31 |
9. Granada | 24 | 30 |
10. Athletic Bilbao | 23 | 29 |
11. Celta de Vigo | 24 | 29 |
12. Valencia | 24 | 27 |
13. Osasuna | 24 | 25 |
14. Cádiz | 24 | 25 |
15. Getafe | 24 | 24 |
16. Deportivo Alaves | 24 | 22 |
17. Eibar | 24 | 21 |
18. Real Valladolid | 24 | 21 |
19. Elche | 23 | 21 |
20. Huesca | 24 | 19 |