Buse Deliklitaş-Mine Köseler 2014 yılında,6 tane ustalık eseri ve 1 tane de tarihi köyü UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Bursa, milattan önce 3000’li yıllardan itibaren; önemli tarihi olaylara, birçok medeniyete,efsanelere ve geleneklere ev sahipliği yapmış bir şehirdir.Biz de bu yazı serimizde sizlere Bursa'nın birçok tarihi kalıntılarının ve kültürel miras çeşitliliğinin çok fazla olduğu müzelerden bahsedeceğiz. Özellikle tarihi ve kültürel müzeleri sevenler için nihai bir liste olan bu içeriğimiz ile birlikte bir sonraki müze gezi planlarınıza, henüz görmediğiniz tarihi mekanları not alabilir veya yerinde görebilirsiniz.
Bursa tarihine ışık tutan Bursa Arkeoloji Müzesi,Türkiye’nin ilk Arkeoloji Müzeleri arasında yer alıyor.Bursa Müzesi,dönemin Milli Eğitim Müdürü Azmi Bey’in gayreti ile, 01 Eylül 1904 tarihinde Müze-i Hümayun Umum Müdürlüğü’nün bir şubesi olarak Bursa Erkek Lisesi’nin bir bölümünde kurulmuştur. 1930 yılına kadar bu statü ile faaliyetlerini sürdürmüş, bu tarihte Müdürlük haline getirilerek Yeşil’deki Çelebi Sultan Mehmet’in yaptırdığı Yeşil Medrese’ye taşınmıştır. 1972 yılında günümüzde Kültürpark içerisinde modern binanın yapılmasıyla müzenin arkeoloji seksiyonu buraya taşınmıştır.Bursa, bulunduğu coğrafi konum bakımından Anadolu yarımadasının kuzeybatısında; Asya ile Avrupa’nın etkileşim alanındaki zengin coğrafyasıyla tarih öncesi çağlardan günümüze kadar önemini korumuş; Prehistorik yerleşimlerinin yanında, Antik Çağda Bithynia ve Mysia Bölgelerinin önemli merkezlerinden olmuştur. Bursa Müzesi, 60 bini geçen eser sayısıyla ülkemizin zengin koleksiyona sahip müzeleri arasındadır.Bursa Arkeoloji Müzesi’nde Orta Miyosen Dönemden Doğu Roma Dönemi sonlarına kadar Bursa ve çevresinde yapılan kazılarda ve araştırmalarda bulunmuş eserler ile, satın alma, bağış, müsadere ve devir yoluyla Müzenin koleksiyonuna kazandırılmış olan eserler sergileniyor.
1-Salon; Miyosen Dönem -Frig Krallığı dönemine ait eserlerin bulunduğu bu salonda,Mustafakemalpaşa ilçesi sınırlarında Orta Miyosen Dönemine ait Paşalar Fosil Yatağı buluntuları, Orta Paleolitik Çağa tarihlenen Şahinkaya mağarası buluntuları, Bursa ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında özellikle Aktopraklık Höyük kazılarında ele geçen Neolitik Çağdan Kalkolitik Çağa kadar eserler, Tunç Çağı eserleri ile Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hitit Uygarlığı, Transkafkas Kültürü, Urartu Krallığı, Phyrg Krallığı ve Protogeometrik Döneme ait eserler sergileniyor. Ayrıca Aktopraklık Höyük kazılarında açığa çıkarılan 30 yaşlarında bir kadına ait iskelet, mezar buluntuları ile masa vitrininde sergileniyor. Yine aynı salonda Aktopraklık Höyüğün bir maketi bulunuyor. Salonda mevcut 6 adet niş vitrininde ise ait olduğu dönemlerin sembolü haline gelmiş eserler sergileniyor.
3. Salon; Arkaik Çağ - Doğu Roma Bizans Dönemi eserlerinin sergilendiği salonda öncelikle Bursa ve çevresi olmak üzere Arkaik Çağdan Doğu Roma Dönemi sonuna kadar müze koleksiyonunda yer alan eserler kronolojik olarak sergileniyor.Özellikte Antandros Antik Kenti Arkaik ve Klasik Çağ buluntuları, Miletopolis Antik Kenti kazı buluntuları, Ahmetler Nekropolü ve Bursa Tümülüsü Hellenistik Dönem buluntuları kronolojik olarak vitrinlerde teşhir ediliyor. Ayrıca Roma Dönemi cam eserleri ile yağ kandilleri de bu salonda sergileniyor. Madeni eserler, mühürler, süs eşyaları, oyuncaklar, tıbbi aletler masa vitrinlerinde sergilenen eserler arasında. Aynı salonda yer alan asma katta ise sikke seksiyonu bulunuyor.
4. Salon Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu: 1988 yılında Bursa ve Balıkesir Müzesi ortaklığıyla gerçekleştirilen kurtarma kazısında ortaya çıkan M.Ö. 6.yüzyıla tarihlenen Akhamenidler Dönemine ait Tümülüs aslına uygun rekonstrüksüyonu yapılarak içindeki buluntularla birlikte sergileniyor.
Tekerlek parçaları ve at koşum takımlarından oluşan buluntular mezar odasının girişi önünde insitu halde bulunmuştur. Buluntulardan yola çıkılarak yapılmış olan o döneme ait bir savaş arabası rekonstrüksüyonu ve Greko-Pers stilde yapılmış M.Ö.545-333 tarihleri arasında tüm Anadolu’ya yayılan, Daskyleion’da Satraplık Merkezinde bulunan Pers Egemenliği Dönemine ait, ikisi mülaj olan toplam üç adet mezar steli yine bu salonda sergileniyor.
















