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 medyum

Piyasalar için kritik hafta!

Hem yurt dışı piyasalar hem de yurt içi piyasalar geçen hafta oldukça hareketliydi. Cuma günü, gram altın 2550 lirayı geçerken, borsa öğleden sonra sert bir yükseliş gösterdi. Bu hafta ise, yurt içi piyasalarda odak noktası Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. Altın, borsa ve faiz konularında beklentiler neler? İşte detaylar...
 Tarih: 22-04-2024 10:46:39
Piyasalar için kritik hafta!

Hem yurt dışı piyasalar hem de yurt içi piyasalar geçen hafta oldukça hareketliydi. Cuma günü, gram altın 2550 lirayı geçerken, borsa öğleden sonra sert bir yükseliş gösterdi. Bu hafta ise, yurt içi piyasalarda odak noktası Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. Altın, borsa ve faiz konularında beklentiler neler? İşte detaylar...

Borsa ve altın piyasaları geçen haftanın son işlem gününde oldukça hareketliydi. BIST 100 endeksi, Orta Doğu'da yaşanan İsrail-İran geriliminin etkisiyle baskı altındaydı. Ancak cuma günü öğleden sonra yaşanan gelişmelerle birlikte piyasalarda ani bir yükseliş yaşandı.

FİTCH TOPLANTISI PİYASALARI ETKİLEDİ

Bu haftanın en önemli gelişmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı olacak. TCMB'nin kritik faiz kararı perşembe günü açıklanacak. Peki faizde bir değişiklik olacak mı, borsa ve altında ne yönde hareket bekleniyor? Borsada yakın vadede hedef ne? Gram altın için yeni tahminler neler?

Konuyla ilgili olarak merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr'ye anlattı. Baydar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Son günlerde, özellikle yüksek ABD enflasyonu ve İran-İsrail krizi nedeniyle global anlamda moraller bozulurken, risk almak istemeyen yatırımcıların satışlarıyla karşılaştık.Gelen satışlar genellikle yurt dışı gelişmelerle ilgiliydi. Satışların olduğu dönemde işlem hacmi de düşüktü. Bu durum, piyasanın satış yönlü olmadığını gösteriyor. Hem Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hem de TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın ABD ziyaretlerinde yabancı yatırımcılarla bir araya gelmeleri son derece önemliydi.

Uygulanan politikalarda kararlılık ve ortodoks politikaların uyum içinde uygulanması imajı verildi. Bunun yanı sıra, seçimsiz bir döneme girilmesi politikaların sekteye uğramayacağı mesajını iletmek, yabancı yatırımcıyı daha da motive etmiş olabilir.

Borsada son işlem gününde gelen alımlar, önceki 3 günün zararını kapatmak için dikkat çekiciydi. Kapanışın en üst seviyelerde olması, açılışta pozitif bir başlangıç ihtimalini gösteriyor. Yabancı yatırımcının pozisyon artırma eğiliminde olması da etkili olabilir.Fitch'in not artırımı, yabancı yatırımcıyı etkilemeyecek durumda. Ancak geleceğe dair olumlu bir tablo çizilirse, yabancıların etkilenme olasılığı daha yüksek.

Piyasada orta vadede yukarı yönlü bir eğilim devam ediyor. Ancak Körfez bölgesiyle ilgili gelişmeler her an dalgalanmalara neden olabilir. Şu an için hem Rusya-Ukrayna hem de İran-İsrail krizleri, yeni bir risk oluşturmadığı sürece piyasaların yükseliş eğiliminde olmasını sağlıyor. Yönümüz hala yukarı ve şimdilik direnç 9920 puan seviyelerinde.

Global riskler, altını daha da önemli hale getiriyor. Enflasyon ve yüksek faiz, altının aleyhine gibi görünse de jeopolitik risklerle birlikte değerlendirildiğinde, altının dolar karşısında daha güvenli bir liman olduğu söylenebilir.

Şu anda altın, dolara göre daha güvenli olarak kabul ediliyor ve bu nedenle fonlar altını tercih ediyor. Cuma günü altının yükselmesine rağmen yüksek seviyelerini koruyamaması, önümüzdeki günlerde bir miktar kar satışının gelme olasılığını artırıyor.

TCMB bu ay beklediğimiz faiz artırımını geçen ay proaktif olarak gerçekleştirdi. Bundan sonra yeni bir faiz artırımı beklemiyoruz. TCMB beklenti anketinde de faiz artışı beklenmiyor. Bu seviyelerde kalacağı öngörülüyor. Nisan ayı enflasyon beklentisi 3.25 civarı olduğundan bu seviyenin çok üzerinde bir enflasyon gelecek dönemlerde faiz artırımlarını gündeme getirebilir. Aksi halde daha fazla faiz artışı olmayacağını düşünüyoruz.”

 
 
 
 
 

  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI